Monestir de Santa Maria de Vallbona

Vida de la Comunitat

La peça fonamental de Vallbona és la comunitat monàstica que des de fa més de 850 anys dóna vida a les velles pedres i amb la seva vida de pregària fa que el monestir es converteixi en una fita convergent per a la reflexió i la pregària.

La comunitat monàstica està formada per unes cristianes que, havent escoltat la crida de Jesucrist, es comprometen a seguir-lo en una vida senzilla de pregària i treball, viscuda en comunitat. 
Les característiques essencials del Cister són la vida en comunitat, el silenci, el treball, la simplicitat. I tot, viscut seguint els passos dels primers cistercencs, que vivien en harmonia amb els cicles de la natura i han inspirat la conversió ecològica de la comunitat.

La vida en comú no ha pas d’entendre’s simplement com un estar a la mateixa casa i sota un mateix sostre, sinó que cal entendre-la com una forma de vida en què tot és comú a tots. Es fan en comunitat la pregària litúrgica, el treball, els àpats i l’esbarjo. 
Les monges de Vallbona segueixen la Regla de sant Benet i la seva vida fonamentalment es basa en:

   

1-.  La pregària litúrgica, per mitjà del cant de l’Ofici Diví al cor. És l’acte de culte oficial i l’oració pública col·lectiva de l’Església. Les monges hi lloen el Creador i intercedeixen per les necessitats de tota la humanitat. 

Si voleu podeu demanar que les vostres intencions estiguin  en la pregària de la comunitat fent clic aquí

2-.  La contemplació o Lectio divina, a través de la lectura espiritual i la meditació. És l’oració privada, l’acte de culte personal i íntim amb què cada monja s’uneix a Déu. De l’oració depèn la força de la unió contemplativa amb Déu i, en darrer terme, l’eficàcia i la irradiació social de la vida monàstica. És com el fruit de l’acte de culte públic a què ens acabem de referir i, alhora, la millor manera de preparar-ne  la celebració.

3-.  El treball, juntament amb l’oració -ora et labora-, completa les activitats de les monges dins el pla monàstic de l’Ofici Diví. Avui les monges es dediquen a diverses activitats:

· Hostatgeria

· Hort

· Estampes i recordatoris per a diverses circumstàncies

· Ceràmica i reproduccions de ceràmiques antigues del monestir i de les peces de la farmàcia del s. XV.

Monestir de Santa Maria de Vallbona © 2013

Top Desktop version